Izzó

Energiatakarékos izzó

Az áram, az energiafogyasztás napjainkban nagyon fontos kérdés, mindenki arra törekszik, hogy a lehető legjobb módon takarékoskodjon az energiával, így nem csoda, hogy a világításban is egyre többen energiatakarékos izzók használatára váltottak át. Amellett, hogy egy energiatakarékos izzó akár 40.000 órán át tud folyamatosan világítani, ütésálló, és nem termel hőt, sokkal kevesebb áramot használ fel.

Az energiatakarékos izzó működési elve sokban eltér a hagyományos izzókétól. Míg egy hagyományos izzóban valóban izzás megy végbe az elektródák között, és ez a hő hozza létre a fehér izzást, azaz a fényt, ezért nagy az izzó hőtermelése, és az energiaigénye.

Ezzel szemben az energiatakarékos izzók esetében az atomok gerjeszthetőségére kerül át a hangsúly. Az elektromos áram hatására az izzóban lévő atomok szerkezete instabillá válik, amit úgy próbálnak visszaállítani, hogy a felesleges energiát foton, azaz fény formájában adják le. Ez az oka annak, hogy nem rögtön világít a felkapcsolt energiatakarékos izzó, hiszen kell a folyamatnak egy pillanat.

Az energiatakarékos izzó tehát tényleg energiát takarít meg, hiszen az atomok saját magukban generálják a folyamatot, nem termelnek hőt, így az energiamennyiség, amit az izzó fogyaszt, szinte 100%-ban megtérül fény formájában. Napjainkban szerencsére egyre elterjedtebbek ezek az energiatakarékos izzók, egyre több helyen lehet vásárolni is ilyen izzókat, és bár áruk magasabb, mint hagyományos társaiké, a sok előny miatt ez jócskán megtérül a használat során.